یکی از مواردی که اغلب بعد از آزمون های آزمایشی یا حتی کنکور یا سایر آزمون های تستی مشاهده میشود.تعداد کثیر داوطلبانی است که با حسرت میگویند کاش ریسک نمیکردم و سوالاتی که شک داشتم.را نمیزدم و نزده باقی میگذاشتم. احتمالا شما هم همچین تجربهای داشتید. البته همیشه نمیتوان جلوی این حسرت را گرفت.چرا که معمولا پیش میآید که بخاطر بیدقتی یا محاسبات اشتباه سوالی را اشتباه زده باشید.
نمره منفی در آزمون
در آزمون های آزمایشی یکی از دلایلی که منجر به چنین خطاهایی میشود این است که سوالات تستی و گزینهای از ابتدای دوران تحصیل آموزش داده نشدند و دانش آموز با حجم کثیری از آنها در سالهای رو به کنکور رو به رو میشود. ممکن است در اطرافیان خود داوطلبانی را دیده باشید که هنوز مفهوم نمرهی منفی را درست و حسابی بلد نیستند و وقتی هم از آنها میخواهید توضیح دهند، نهایتا میگویند: «نمرهی منفی یعنی اگه سوالی رو بلد نیستی نزن». برخی از داوطلبان اهمیت نمرهی منفی را آن گونه که باید درک نکردهاند و به همین خاطر بیش از ظرفیت و تواناییشان پاسخنامه را جواب میدهند و یا در حقیقت آن را سیاه میکنند.
بگذارید کمی دقیقتر با مفهوم نمره منفی آشنا شویم و آن وقت خودتان به این نتیجه میرسید که بهتر است یا پرسشها را با اطمینان بزنید یا از بیخ وبن قیدشان را بزنید.
معمولا در تصحیح پرسشهای آزمون های آزمایشی و تستی باشند و یا سراسری – برای هر پاسخ صحیح سه امتیاز مثبت و برای هر پاسخ غلط، یک امتیاز منفی در نظر گرفته میشود. با این حساب، اگر یک پاسخ صحیح و سه پاسخ غلط داشته باشید، گویی به هیچ پرسشی جواب ندادهاید.
سه پاسخ غلط = حذف یک پاسخ صحیح
اجازه بدهید به صورت موردی بررسی کنیم. برای مثال در درس عربی عمومی، ۲۵ پرسش وجود دارد. فرض کنیم یک داوطلب که اصرار دارد به تمامی پرسشهای آزمون های آزمایشی پاسخ بدهد، در نهایت ۱۳ پاسخ صحیح و ۱۲ پاسخ غلط در پاسخ نامه ثبت کند. به این ترتیب، آن ۱۲ پاسخ غلط، ۴ پاسخ صحیح این داوطلب را هم بیاثر میکنند و نهایتا مانند این است که او ۹ پاسخ صحیح و ۱۶ تست نزده داشته باشد. در این حالت نمرهی او معادل ۳۶ درصد خواهد بود.
حالا فرض کنیم این داوطلب از شدت تاثیر نمرهی منفی آگاه باشد و پاسخ غلطی نزده باشد و فقط آن ۱۳ پرسشی را که به درستی شان مطمئن است زده باشد. با این حساب، درصد او ۱۶ درصد افزایش خواهد یافت و ۵۲ درصد خواهد شد.
خودتان بهتر از هر کس دیگری میدانید که در آزمون های آزمایشی و آزمون سراسری، تفاوت ۳۶ درصد و ۵۲ درصد، چقدر میتواند رتبهی شما را – به خصوص در درسهایی که ضریب بالایی دارند – جابهجا کند. پس هرگز و هرگز فکر نکنید که باید پاسخ نامهتان را سیاه کنید. قرار نیست جلوی تمام پرسشهای پاسخنامهتان، یک گزینه را پر کنید. خیلی از گزینههای پر شده، میتوانند به ضررتان تمام شوند.
برای بعضی از داوطلبان این پرسش مطرح میشود که: «اگر در آزمون های آزمایشی بین دو گزینه شک داشته باشیم چه کنیم؟» اگرچه ممکن است مطالب زیادی در مورد پاسخ گویی به پرسشهای مشکوک برایتان گفته شود، اما واقعیت آن است که با محاسبه و قانون احتمالات و هزاران فرمول و ترفند نمیتوان پاسخگوییهای اشتباه را توجیه و جبران کرد. یک نکته را بدانید و یک دستورالعمل ساده را به کار ببرید.
نکتهی ساده این که بسیاری از پرسشهای آزمونها به دلایل مختلف بدون پاسخگویی باقی میمانند. بنابراین وقتهای ذخیره شدهی چنین پرسشهایی برای شما ایجاد کنندهی فرصت هستند. اما دستورالعمل ساده این که از فرصت ذخیره شدهی پرسشهایی که به آنها پاسخ ندادهاید استفاده کنید و سعی کنید با صرف وقت بیشتر روی پرسشهای شکدار، تردیدتان را به یقین تبدیل کنید. اما اگر به هر دلیلی نمیتوانید از شک به یقین راهی بجویید، از پاسخ گویی به چنین پرسشهایی صرفنظر کنید. به یاد داشته باشید که وقتی به پرسشی پاسخ نمیدهید فقط نمرهی همان پرسش را نمیگیرید، اما با پاسخ دادنهای تصادفی، پرسشهای صحیح خود را نیز در معرض خطر قرار میدهید.
سهیل حسینی- مشاور تحصیلی
مشاوران حرف آخر هر لحظه در کنارتان هستند. راه های ارتباطی:
☎️ ۰۲۱۶۶۰۳۵۶۰۰
🌐 www.harfeakhar.ir
💬 @moshaver_harfeakhar
@harfeakharchannel